Soğanlı Vadisi
Kayseri’nin Yeşilhisar ilçe merkezine 15 km uzaklıkta yer alan Soğanlı, kaya kiliseleri ve mağaraların bugünkü evlerle iç içe geçtiği bir vadi içerisinde bulunmaktadır. Soğanlı, Roma döneminden itibaren yerleşim alanı olarak kullanılmaya başlanmıştır. Vadi yamaçlarındaki kaya mekanlarını Romalılar mezarlık, Bizanslılar ise kilise olarak kullanmışlardır. Soğanlı, M.S. 4. yüzyıldan itibaren Hristiyanlığın Kapadokya’daki merkezlerinden biri olmuş ve önemini 6. ve 8. yüzyıllarda da sürdürmüştür. Kiliselerde yer alan duvar freskleri, stil açısından 10-13. yüzyıl özelliklerini yansıtmaktadır. Peri bacalarının güzelliğiyle meşhur olan Soğanlı’da, kayaya oyulmuş pek çok kilise ve manastır dışında güvercinlikler, mağaralar ve barınaklar da mevcuttur.
Ayrıca, el yapımı Soğanlı Bebekleri ile ünlüdür. Yürüyüş ve doğa sporları için ideal bir destinasyon olan vadi, sakin atmosferi ve eşsiz manzaralarıyla turistlerin ilgisini çekmektedir.
Soğanlı’da Karabaş Kilisesi, Kubbeli Kilise, Tahtalı (Azize Barbara) Kilisesi, Yılanlı Kilise, Saklı Kilise, Tokalı Kilise, Ballık Kilise ve Geyikli Kilise öne çıkan eserlerdir. Soğanlı, Göreme Milli Parkı ve Kapadokya ile birlikte, 1985 yılında 357 sıra numarası ile UNESCO Dünya Miras Listesi’ne alınmıştır. (Göreme Milli Parkı, Derinkuyu Yeraltı Şehri, Kaymaklı Yeraltı Şehri, Karlık Kilisesi, Aziz Theodore Kilisesi, Karain Güvercinlikleri ve Soğanlı Arkeolojik Alanı.)